Weet ze wel waar ze straks “ja” tegen zegt?

Mijn nuchtere Groningse nicht Odette belt mij tijdens werktijd op.
Dan moet er iets bijzonders zijn. “Ik ga trouwen, wie had dat gedacht”, roept ze door de hoorn.
“Gerard heeft me gevraagd. De bruiloft is over drie maanden. Op mijn vijftigste verjaardag.”
Odette is in de zevende hemel. Ik weet dat ze dit altijd heeft gewild. Maar Gerard vond het onzin.
Tot gisteravond kennelijk. Ze ratelt door over een jurk, ringen, een besloten feestje en champagne.
Ik kan er geen speld tussen krijgen. Ik roep nog snel “gefeliciteerd”, voordat ze ophangt met de mededeling: “ik leg neer, want jij bent aan het werk.” Verbluft kijk ik nog even naar de hoorn en ga dan inderdaad maar weer aan de slag.

Nieuwe wet per 1 januari 2018
’s Avonds schiet het telefoontje mij te binnen. En komt ook de jurist in mij boven.
Zou Odette weten waar ze straks “ja” tegen zegt?
Weet ze dat de wet op 1 januari 2018 is veranderd?
Zijn de wettelijke regels nu zoals Odette het straks geregeld wil hebben als getrouwde vrouw?
Zal ik haar bellen en het gewoon vragen? Niet bepaald een romantisch onderwerp, maar wel belangrijk voor haar en Gerard.

“Weet waar je “ja” tegen zegt!”

Ik besluit te wachten tot onze maandelijkse wandelzondag en trek dan de stoute schoenen aan.
Odette begint te lachen wanneer ik mij verontschuldig voor het feit dat ik graag de zakelijke kant van een huwelijk met haar wil bespreken. “Geen zorgen, volgende week hebben we een afspraak met een notaris, die gaat het ons allemaal uitleggen. Maar misschien kun je alvast wat vertellen, dan is het straks niet allemaal nieuw voor me.” Natuurlijk wil ik dat.

Voor 1 januari 2018: Gemeenschap van goederen
Wie in Nederland vóór 1 januari 2018 trouwde of een geregistreerd partnerschap aan ging, deed dat in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden dan gemeenschappelijk zijn, ook de persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk. Schenkingen en erfenissen tijdens huwelijk ontvangen, zijn gezamenlijk, tenzij de overledene het bij testament anders heeft geregeld. Schuldeisers in een eigen bedrijf kunnen zich ook op het gezamenlijke vermogen verhalen.
Na een scheiding krijgt ieder van de ex-echtgenoten de helft van alle bezittingen en de schulden.

Na 1 januari 2018: Beperkte gemeenschap van goederen
Trouw je in Nederland na 1 januari 2018, zoals Odette, dan geldt de zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen. Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven alleen van Odette. Bezittingen en schulden die een van beiden tijdens huwelijk krijgt, worden van Odette en Gerard samen. Schenkingen en erfenissen voor of tijdens huwelijk blijven van degene die deze krijgt en worden dus niet gemeenschappelijk, tenzij de overledene dit bij testament heeft bepaald. Na een scheiding krijgt ieder van de ex-echtgenoten de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. De persoonlijke bezittingen en schulden blijven hier buiten.
Ook hier geldt weer dat een geregistreerd partnerschap wordt gelijk gesteld aan een huwelijk.

Voor en na 1 januari 2018: Niet eens met de wet, dan naar de notaris en niet van toepassing op samenwoners.
In beide situaties geldt, dat je naar een notaris moet gaan voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden, wanneer je het niet eens bent met de geldende wet. Dit kan voor, maar ook nog tijdens het huwelijk.
Deze wet geldt niet voor samenwoners.

“Ik geloof, dat ik het wel snap en ik geloof dat ik ook weet wat ik wil”, zegt Odette.
“Natuurlijk moet ik het nog met Gerard bespreken, maar daar komen we samen wel uit.
Ik ben blij dat ik nu weet hoe het zit en waar ik straks “ja” tegen zeg.”

Ik ben opgelucht, dat Odette het belangrijk vindt, dat ze goed geïnformeerd is over de gevolgen van haar huwelijk. En dat ze er met Gerard ook al over heeft gesproken.
Zo kan ze straks onbezorgd genieten van haar grote dag!

Net voordat Odette weer op de trein stapt naar het Hoge Noorden legt ze plotseling haar hand op mijn arm en zegt: ”Dan heb ik ook nog een vraag aan jou. Wil je mijn getuige zijn? Wat is daarop je antwoord?” Ontroerd zeg ik zonder aarzeling “ja” en zwaai haar uit.

Elke maand schrijf ik boeiende, informatieve blogs over mijn specialismen echtscheiding, mediation, erfrecht en adoptie.