Naar aanleiding van mijn podcast over kinder- en partneralimentatie krijg ik veel vragen. Daarom heb ik de 5 belangrijkste dingen die je moet weten over alimentatie op een rij gezet.
-
Alimentatie wordt ieder jaar automatisch verhoogd met een door de overheid vastgesteld percentage.
Ieder jaar, op 1 januari, gaat de te betalen alimentatie automatisch omhoog met een percentage dat de overheid een paar maanden eerder bekend maakt. Zo blijft de alimentatie waardevast. Het percentage voor 2021 is 3 procent en geldt zowel voor de partner- als kinderalimentatie. In de alimentatiebeslissing van de rechter vind je daar niets over terug. Het staat in de wet en daarom geldt het voor iedereen. Je moet dus zelf ieder jaar het nieuwe bedrag uitrekenen.
Maak je in onderling overleg afspraken over de alimentatie, dan kun je de wettelijke indexering ook uitsluiten. Ben je de indexering vergeten, dan kun je die nog 5 jaar lang terugvragen. -
Over partneralimentatie moet je belasting betalen, over kinderalimentatie niet.
Partneralimentatie ziet de overheid als inkomen en daarom moet je er belasting over betalen. De partneralimentatie die je ontvangt is dus een bruto bedrag. Het is dan ook belangrijk dat je maandelijks een bedrag apart zet, zodat je aan het einde van het jaar de verschuldigde belasting kunt betalen.
Ben jij de betaler van de partneralimentatie, dan geldt dat de te betalen bedragen deels fiscaal aftrekbaar zijn. Je kunt de betaalde bedragen dus als aftrekpost opvoeren in je belastingaangifte. Voor de kinderalimentatie gelden bovenstaande regels niet. Zowel de te ontvangen als de te betalen kinderalimentatie is dus een netto bedrag.
In alle situaties die financiële gevolgen hebben geldt dat de alimentatie opnieuw berekend kan worden. -
De alimentatie kan worden aangepast wanneer je financiële situatie verandert.
In mijn podcast over alimentatie vertel ik hoe een alimentatiebedrag tot stand komt. Er wordt een berekening gemaakt met de inkomsten en uitgaven van dat moment. Natuurlijk kunnen daarin dingen veranderen. Je raakt je baan kwijt of wordt arbeidsongeschikt. Je inkomen gaat omlaag of juist omhoog. In alle situaties die financiële gevolgen hebben geldt dat de alimentatie opnieuw berekend kan worden. Je kunt dat samen doen, via een mediator, of het aan de rechter voorleggen. Natuurlijk heeft zo’n herberekening alleen zin wanneer het om substantiële financiële wijzigingen gaat
-
Alimentatie is maatwerk.
Regelmatig krijg ik de vraag van cliënten waarom hun buurman minder alimentatie betaalt. Mijn antwoord is dan dat alimentatieberekeningen maatwerk zijn. Er gelden geen vaste bedragen. Aan de hand van je maandelijkse inkomen en lasten wordt een berekening gemaakt. Logisch dus dat je buurman of beste vriend een ander bedrag betaalt dan jijzelf.
-
Gemaakte kosten mag je niet verrekenen met alimentatie.
Het lijkt zo makkelijk: uitgaven voor de kinderen verrekenen met de te betalen kinderalimentatie. Maar wettelijk mag het alleen wanneer je het daar samen over eens bent. Eigenlijk is dat ook logisch, want het is de bedoeling dat alle kosten van de kinderen worden betaald uit de kinderalimentatie. Betaal je daarnaast extra kosten voor de kinderen, dan kan dat alleen uit de kinderalimentatie wanneer je dat als ouders allebei goed vindt. Zo komt de betaling van de maandelijkse vaste kosten voor de kinderen niet in de knel.