Skip to main content

In de nieuwste aflevering van mijn podcast ‘Meester van de Lockant’ blik ik in een ontspannen gesprek met Esther de Hek terug op mijn 35-jarig jubileum als advocaat. Ik vertel over wat er in die tijd is gebeurd, hoe dingen zijn veranderd en welke veranderingen het belangrijkst waren.

Op 30 november 1988, 35 jaar geleden, startte ik mijn loopbaan als advocaat. Afgelopen 2 maanden blikte ik in een aantal jubileumblogs al terug op die jaren. Wat maakte ik mee, wat zag ik veranderen en wat waren de meest impactvolle veranderingen? Ik ga er in een speciale jubileumaflevering ook over in gesprek met interviewer en schrijver Esther de Hek.

Beluister hier direct de hele aflevering (ruim 50 minuten).

Top 3 grootste veranderingen

‘Op het moment dat je erover gaat nadenken, zie je dat er in die 35 jaar eigenlijk heel veel dingen veranderd zijn in mijn vak’, vertel ik aan het begin van het gesprek. ‘Het mooie vond ik om te ontdekken dat je de maatschappelijke ontwikkelingen die er afgelopen 35 jaar plaatsvonden ook terugziet.’

Dit zijn de 3 meest ingrijpende veranderingen die ik bespreek in de podcast:

  1. De duur van de partneralimentatie die ging van levenslang naar maximaal 5 jaar.
  2. Van ouderlijk gezag bij vader of (meestal) moeder naar gezamenlijk ouderlijk gezag.
  3. De wetswijziging in 2003 waarbij de langstlevende echtgenoot (of geregistreerd partner) de hele nalatenschap krijgt toegewezen wanneer er kinderen zijn.

Beluister hier direct te hele aflevering (ruim 50 minuten).

Aan het eind van het gesprek met Esther vraagt zij wat ik de jongere generatie juristen mee wil geven. Ik antwoord daarop: ‘Blijf je vak met een open blik uitoefenen. Al die jaren hebben mij geleerd dat dit, zeker naar je cliënten toe, heel fijn is. Maar ik denk ook voor jezelf, als persoon. Het houdt het vak leuk, het houdt je bij de les en het verrijkt je.’

Hier vind je de jubileumaflevering, te beluisteren via je eigen favoriete podcastplatform. Leuk als je laat weten wat je ervan vond en de aflevering waardeert met een ster of review!