Een scheiding is ingrijpend, niet alleen voor jou en je ex-partner, maar zeker ook voor de kinderen. Hoe ga je hier als ouders zo goed mogelijk mee om? In mijn podcast ‘Meester van de Lockant’ bespreek ik hoe je de impact van een scheiding op je kinderen kunt verkleinen. De 6 belangrijkste inzichten uit deze aflevering deel ik in dit blog.
1. Waarom is aandacht voor de kinderen zo belangrijk?
Een scheiding verandert veel in het leven van een kind. Het is dan ook cruciaal om als ouders oog te hebben voor hun gevoelens en zorgen. Door er vanaf het begin open over te praten, help je je kinderen om de scheiding beter te verwerken. Jullie gaan als partners uit elkaar, maar als ouders blijven jullie altijd samen verantwoordelijk.
Beluister de aflevering over kinderen en echtscheiding, waarin ik tips geef over hoe je de impact van een scheiding op kinderen kunt verminderen.
2. Hoe ervaren kinderen een scheiding?
Veel kinderen voelen zich (onterecht) schuldig over de scheiding. Ze denken soms dat het hun schuld is of dat ze iets hadden kunnen doen om het te voorkomen. Het is belangrijk om hen duidelijk te maken dat dit niet zo is. Ook helpt het als kinderen merken dat ze zonder schuldgevoel bij beide ouders kunnen zijn. Wanneer jij als ouder positief spreekt over de andere ouder, geeft dat rust.
3. Wat moet er juridisch geregeld worden?
Ouderlijk gezag blijft na de scheiding hetzelfde: als jullie dat samen hadden, blijft dat zo. Maar er moeten wél afspraken komen over waar de kinderen wonen, hoe de zorg wordt verdeeld en hoe de kosten worden geregeld. Ik schreef eerder een blog over hoe per 1 januari 2023 het ouderlijk gezag in Nederland geregeld is:
4. Wat is een ouderschapsplan?
Dit plan legt alle afspraken over de kinderen vast:
- Bij wie ze officieel staan ingeschreven.
- Hoe de zorgregeling eruitziet.
- Hoe de kosten worden verdeeld.
Zonder een ouderschapsplan zal een rechter de scheiding niet zomaar uitspreken.
5. Hoe ziet een goede zorgregeling eruit?
De beste regeling is maatwerk en hangt af van de leeftijd van de kinderen:
- Jonge kinderen: het is belangrijk dat ze beide ouders regelmatig zien, zonder lange periodes van afwezigheid.
- Basisschoolkinderen: een weekendregeling (om en om) kan prettig zijn.
- Pubers: ze willen vaak zelf meedenken, bijvoorbeeld vanwege sport of sociale activiteiten.
6. Voorkom een ‘vechtscheiding‘
Een scheiding is emotioneel, maar uiteindelijk wil elke ouder het beste voor zijn kind. Respectvolle afspraken zorgen voor rust – voor iedereen. Uit eigen ervaring als echtscheidingsmediator weet ik dat mediation helpt om een scheiding soepeler en minder stressvol te laten verlopen. Ik raad mediation dan ook regelmatig aan en help daar graag bij.
Wil je meer weten over hoe je een scheiding zo goed mogelijk regelt voor je kinderen? Luister de aflevering op je eigen podcastplatform en ontdek hoe je samen heldere afspraken maakt die rust en duidelijkheid geven. Heb je specifieke vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact met me op.