Skip to main content

Podcast-aflevering: ‘Ik ga scheiden, en nu?’

By 10 september 2020oktober 11th, 2022Scheiding

In mijn podcast ‘Meester van de Lockant’ ga ik in de eerste aflevering in op wat erbij komt kijken als jij en je partner gaan scheiden. Sta je voor een scheiding, luister dan deze podcastaflevering (‘Ik ga scheiden, en nu?’). Ik praat je in een gesprek met podcastmaker Esther de Hek bij over de juridische basics van een echtscheiding, waarin ik ook de mogelijkheid tot mediation bespreek.

Een korte, informatieve weergave van de belangrijkste issues uit de eerste podcastaflevering vind je hieronder:

1.Waarom een podcast over scheiden?
Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Zowel op het emotionele als op het zakelijke vlak.
In een serie van 4 afleveringen bespreek ik waar je moet beginnen, hoe je uit elkaar kunt gaan en wat er geregeld dient te worden.

2. Wat is het beste moment om juridisch met een scheiding aan de slag te gaan?
Heb je net gehoord dat je partner wil scheiden, dan is het misschien te vroeg om al inhoudelijk juridisch aan het werk te gaan. Ben je al wat verder in het scheidingsproces of heb je zelf de knoop doorgehakt? Dan is de volgende stap om je goed te laten informeren en de voor jou best passende keuze van uit elkaar gaan te maken.

3. Via mediation uit elkaar?
Via mediation worden er in gemiddeld 4 tot 6 gesprekken afspraken gemaakt over alle zaken die rondom de scheiding geregeld dienen te worden. Als mediator begeleid ik jou en je partner daarbij. Ik informeer jullie op het juridische vlak, bewaak het proces en stel de uiteindelijke scheidingspapieren op; een scheidingsverzoek voor de rechtbank, een echtscheidingsconvenant en een Ouderschapsplan.

4. Met een eigen advocaat uit elkaar?
Heb je behoefte aan een eigen sparringpartner aan je zijde, dan is de keuze voor een eigen advocaat misschien de beste weg. Ook dan is het mogelijk met hulp van ieder een eigen advocaat tot afspraken te komen en kunnen de scheidingspapieren in overleg worden getekend. Kom je er toch niet uit, dan kan de rechter gevraagd worden een beslissing te geven op een aantal door jouw advocaat in te dienen verzoeken.

5. Wat kost een scheidingsprocedure?
Soms heb je recht op subsidie voor het werk van de mediator of advocaat. Op de website Rechtsbijstand.nl kun je hier meer over lezen. Je betaalt een eigen bijdrage, afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Kom je niet voor subsidie in aanmerking, dan geldt het uurtarief. Naast de advocaatkosten moet er ook griffierecht betalen aan de rechtbank. Op deze website vind je hier meer over.

6. Hoe lang duurt een scheidingsprocedure?
Lukt het snel tot afspraken te komen dan geldt een termijn van 3 tot 6 maanden. Moet de rechter eraan te pas komen en wordt er ook nog hoger beroep ingesteld dan duurt het hele traject vaak ruim 1,5 jaar.

7. Heb je nog vragen?
Beluister mijn podcast of neem contact met mij op.