Indexering alimentatie per 1 januari 2022 is 1,9%

Ieder jaar rond deze tijd spreek ik weer een aantal van mijn echtscheidingscliënten. Ze willen weten wat de indexering van de alimentatie is per 1 januari van het nieuwe jaar. Hoe zit dat?

Betaal je alimentatie? Dan moet je dat bedrag per 1 januari van ieder jaar verhogen. Deze verhoging heet indexering en is voor 2022 vastgesteld op 1,9%.

“De indexering per 1 januari 2021 is 1,9%”

Zij geldt voor kinderalimentatie en partneralimentatie. Ieder jaar in november stelt de overheid het percentage van deze verhoging vast. Voor het komend jaar is dat dus 1,9 %.

In de echtscheidingsbeslissing van de rechter vind je er niks over terug. Het staat in de wet en is dus verplicht. De alimentatie stijgt zo mee met de gemiddelde lonen en prijzen.

Je kunt de indexering uitsluiten, wanneer jij en je ex het daar over eens zijn. Neem dat dan op in het echtscheidingsconvenant. Dan is het duidelijk.

Herinner je ex-partner aan de indexering.

  • Ontvang je alimentatie? Stuur je ex-partner een berichtje met het nieuwe bedrag.
  • Betaal je alimentatie? Reken het nieuwe bedrag uit via de rekentool van het LBIO.

Ben je de indexering een jaar vergeten? Je kunt het nog tot 5 jaar terugvorderen. Daarna niet meer, dan is het verjaard.

Heb je vragen hierover of andere vragen over scheidingsgerelateerde zaken? Neem dan contact met mij op. Beluister ook mijn podcast, waarin ik nuttige informatie en advies deel over waar jij bij een echtscheiding tegenaan loopt.

Elke maand schrijf ik boeiende, informatieve blogs over mijn specialismen echtscheiding, mediation, erfrecht en adoptie.