Skip to main content

De indexering voor 2023 van de kinder- en partneralimentatie is bekend. Per 1 januari 2023 is de verhoging 3,4%. Ieder jaar stelt de overheid in de maand november het percentage van de verhoging vast.

Betaal je kinder- en/of partneralimentatie? Dan moet je dat bedrag per 1 januari van ieder jaar verhogen. In de echtscheidingsbeslissing van de rechter vind je er niks over terug. Het staat in de wet en is dus verplicht. De alimentatie stijgt zo mee met de gemiddelde lonen en prijzen.

“De indexering van de kinder- en partneralimentatie is per 1 januari a.s. 3,4%”

Vorig jaar was de indexering 1,9%. Je kunt de indexering uitsluiten wanneer jij en je ex het daarover eens zijn. Neem dat dan op in het echtscheidingsconvenant. Dan is het duidelijk.

Herinner je ex-partner aan de indexering.

  • Ontvang je alimentatie? Stuur je ex-partner een berichtje met het nieuwe bedrag.
  • Betaal je alimentatie? Reken het nieuwe bedrag uit via de rekentool van het LBIO.

Ben je de indexering een jaar vergeten? Je kunt het nog tot 5 jaar terugvorderen. Daarna niet meer, dan is het verjaard.

Heb je vragen hierover of andere vragen over scheidingsgerelateerde zaken? Neem dan contact met mij op. Beluister ook mijn podcast, waarin ik nuttige informatie en advies deel over waar jij bij een echtscheiding tegenaan loopt.