Skip to main content
De impact van een echtscheiding op kinderen raakt mij als echtscheidingsadvocaat, ontdekte ik laatst weer door een tv-programma. ‘Vergeet in je eigen verdriet je kinderen niet’, geef ik ouders altijd mee, en nog wat adviezen die je vindt in dit blog.

Een paar zondagen geleden zapte ik langs wat tv-kanalen en belandde in ‘Mensjesrechten: Mijn ouders zijn gescheiden’, een jeugddocumentaire over het recht van kinderen op een gelukkig leven. 8 kinderen nemen je mee naar het moment waarop ze te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. De documentaire duurde nog geen kwartier, maar ik had er de hele avond buikpijn van. Waarom raakte mij dit zo, ook als jurist?

Wat ze dronken

Ook als echtscheidingsadvocaat weet ik dat een scheiding grote impact heeft op kinderen. Soms gaat dit zelfs zo ver dat kinderen denken dat, als zij liever waren geweest, hun ouders nog bij elkaar zouden zijn.

In de documentaire vertellen de kinderen dat ze nog precies weten waar ze zaten toen hun ouders vertelden dat ze zouden gaan scheiden. En ook wat ze aan hadden, dronken en wat er werd gezegd. 

Iedere situatie is verschillend en ook ieder kind reageert verschillend op een scheiding. Ik hoor en zie regelmatig in mijn eigen praktijk dat de wereld van kinderen instort als hun ouders uit elkaar gaan. Angst, onzekerheid, boosheid, verdriet, twijfel en ongeloof: ze komen allemaal langs. Kinderen hebben veel vragen of juist helemaal niet.

Eigen verdriet

Met mijn cliënten en tijdens mediationgesprekken snijd ik dit onderwerp aan. De scheiding is een probleem van het hele gezin, wil ik hen meegeven. Vergeet in je eigen verdriet je kinderen niet. In de podcastaflevering ‘Ik ga scheiden, wat betekent dit voor de kinderen’ ga ik hier uitgebreider op in. Volgens deskundigen heeft de manier waarop een kind de scheiding ervaart en verwerkt grote invloed op de manier waarop hij zelf in de toekomst relaties aangaat en invulling geeft aan het ouderschap. 

Adviezen

Ik ben jurist en geen therapeut.  Maar ik weet wel dat iedere ouder zijn kind het beste gunt. Dus komt het tot een scheiding:

  1. Heb oog voor de impact op de kinderen.
  2. Maak er geen vechtscheiding van.
  3. Diskwalificeer de andere ouder niet.
  4. Lees erover.
  5. Praat erover.
  6. Zoek hulp bij deskundigen.

Heb je vragen hierover of andere vragen over scheidingsgerelateerde zaken? Neem dan contact met mij op. Beluister ook mijn podcast, waarin ik nuttige informatie en advies deel over waar je bij een echtscheiding tegenaan loopt.