Skip to main content

De indexering van de kinder- en partneralimentatie is per 1 januari a.s. 6,2 procent, een historisch hoog percentage. Hoe komt dit en welke tips heb ik voor ex-partners?

Als je kinder- en/of partneralimentatie betaalt dan moet je dat bedrag per 1 januari van ieder jaar verhogen. De overheid bepaalt jaarlijks de verhoging. In de echtscheidingsbeslissing van de rechter vind je er niks over terug maar het staat in de wet en is dus verplicht. De alimentatie stijgt zo mee met de gemiddelde lonen en prijzen.

Historisch hoog

Voor 2024 is onlangs de indexering van de kinder- en partneralimentatie vastgesteld op 6,2 procent. Toen ik in 1988 in de advocatuur begon was de wettelijke indexering 0,5 procent, in 35 jaar daarna schommelde de indexering tussen 0,5 en 4 procent met een uitschieter naar 4,6 procent in 2002. Een nieuwe, flinke stijging zoals de huidige is dus niet eerder voorgekomen.

Waarom zo hoog?

Het leven is de afgelopen tijd veel duurder geworden, dat heeft iedereen ervaren. De lonen gaan omhoog om de kosten te kunnen blijven betalen. Met het fors verhogen van het indexeringspercentage zorgt de overheid ervoor dat de alimentatie op dezelfde manier meestijgt.

Wat kun jij doen?

  1. Herinner je ex-partner aan de indexering.
  2. Ontvang je alimentatie? Stuur je ex-partner een berichtje met het nieuwe bedrag.
  3. Betaal je alimentatie? Reken het nieuwe bedrag uit via de rekentool van het LBIO.
  4. Je kunt de indexering uitsluiten wanneer jij en je ex het daarover eens zijn. Neem dat dan op in het echtscheidingsconvenant. Dan is het duidelijk.

Ben je de indexering een jaar vergeten? Je kunt het nog tot 5 jaar terugvorderen. Daarna niet meer, dan is het verjaard.

Heb je vragen over (het indexeren van) de alimentatie die je betaalt of ontvangt?
Neem dan contact met mij op. Beluister ook mijn podcast, waarin ik nuttige informatie en advies deel over waar jij bij een echtscheiding tegenaan loopt.