Skip to main content

De zomervakantie start binnenkort. Gescheiden ouders vragen mij soms op de valreep advies over een goede zorgregeling voor de zomerperiode. Ik geef ze dan de 5 adviezen die ik ook deel in dit blog. Zo voorkom je onnodige stress en genieten kinderen en daardoor ook hun ouders (extra) van de vakantie.

1. Maak ruim van tevoren afspraken.
Het begint met ruim van tevoren afspraken maken. Dit geeft rust, en zo is er ook genoeg tijd om de vakantie te boeken.

2. Betrek de kinderen erbij.
Vraag de kinderen wat zij willen. Misschien willen ze bijvoorbeeld graag een paar dagen thuis zijn en niet de hele vakantie van huis zijn.

3. Maak een basisschema voor de vakanties.
Een jaarlijks terugkerend basisschema biedt structuur. In dit schema staat dat bijvoorbeeld in de even jaren kind(eren) de eerste helft van de vakantie bij vader zijn en in de tweede helft bij moeder. In de oneven jaren net andersom. Voordeel: zo is er een raamwerk dat je alleen nog maar (als de schoolvakanties bekend zijn) concreet moet invullen met data.

4. Stem je plannen als ouders met elkaar af.
Lange autoritten op warme dagen vindt bijna geen enkel kind leuk. Dus stem je plannen met elkaar af. Misschien kan de overdracht van de kinderen halverwege de vakantiereis zijn, of neemt de ene ouder de kampeerplek van de andere ouder over.

5. Laat de ander weten waar je bent.

Is de vakantie eenmaal gepland, laat dan aan de andere ouder weten waar je bent en hoe je te bereiken bent. Even laten weten dat jullie goed zijn aangekomen geeft ook de nodige rust.

Je mag mij natuurlijk altijd bellen of mailen voor meer tips, toegespitst op jouw situatie.

Beluister ook eens mijn podcast, waarin ik nuttige informatie en advies deel over waar jij bij een echtscheiding tegenaan loopt.