Wil je verhuizen, maar krijg je geen toestemming van je ex-partner om de kinderen mee te nemen? Dit kan enorm frustrerend zijn en je het gevoel geven vast te zitten. In dit artikel leg ik uit welke rechten je in deze situatie hebt als ouder.
Regelmatig krijg ik van ouders vragen over dit onderwerp: of ze echt de toestemming van hun ex-partner nodig hebben om met de kinderen te mogen verhuizen? Dat is inderdaad het geval. Verhuizen zonder toestemming of alvast maar verhuizen in afwachting van toestemming raad ik zeer sterk af. Wat kun je dan wel doen?
Het gaat in dit artikel over ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag (samen gezag). Voor een ouder met eenhoofdig gezag (alleen gezag) is de uitspraak van de Hoge Raad van 15 oktober 2021 van belang. Daarin is bepaald dat in principe weliswaar geen voorafgaande toestemming nodig is, maar dat ook op de ouder met alleen gezag de verplichting rust om de omgang met de andere ouder te bevorderen. Wanneer dat niet het geval is, heeft de rechter ook bij eenhoofdig gezag de mogelijkheid gepaste maatregelen te treffen, waaronder het opleggen van de verplichting tot terug verhuizen.
Geduld hebben
Krijg je (niet direct) de toestemming van je partner om met de kinderen te verhuizen dan kun je vervangende toestemming voor verhuizing aan de rechter vragen. Dat vraagt geduld hebben. Een advocaat dient zo’n verzoek in. Wacht je hier niet op en verhuis je toch al, dan neemt de rechtbank je dat niet in dank af. Je riskeert een afwijzing van het verzoek tot vervangende toestemming alleen al op grond van het feit dat je te voortvarend te werk bent gegaan.
Is er een noodzaak om te verhuizen?
Het belang van het kind speelt altijd een rol in dit soort beslissingen, maar dat betekent niet dat dit belang automatisch zwaarder weegt dan andere belangen. De rechter kijkt naar alle omstandigheden van het geval om tot een goede afweging te komen. Bij verhuizingen kunnen de volgende factoren meewegen:
- De noodzaak om te verhuizen.
- De mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid.
- De oplossingen en maatregelen die de ouder die wil verhuizen aanbiedt om de impact van de verhuizing op de kinderen en de andere ouder te verzachten.
- De leeftijd van de minderjarige kinderen, de mening van de kinderen en de mate waarin zij geworteld zijn in de omgeving of juist gewend zijn aan verhuizingen.
- De extra kosten van het contact tussen de andere ouder na de verhuizing.
Vaker geweigerd dan toegestaan
In verhuiszaken zullen specifieke omstandigheden van de zaak (die dus telkens anders kunnen zijn) voor de rechter aanleiding geven om de vervangende toestemming tot verhuizen wel of niet te verlenen.
De rechter maakt daarbij een belangenafweging. De praktijk is dat de gevraagde toestemming vaker wordt geweigerd dan toegestaan.
Wat adviseer ik om te doen?
- Verhuis onder geen beding met de kinderen zonder (vervangende) toestemming!
- Zet nog geen definitieve stappen ten aanzien van het kopen van een nieuwe woning of inschrijving op een andere school zolang er geen toestemming is van de andere gezagdragende ouder.
- Doe dit ook niet zolang er geen vervangende toestemming van de rechter is.
- Ga met de andere ouder in gesprek, al dan niet via mediation.
- Betrek de andere ouder bij de besluitvorming en denk na over het compenseren van nadelige gevolgen voor de andere ouder.
Twijfel je over je rechten of heb je hulp nodig bij het aanvragen van toestemming? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag om de beste oplossing voor jou en je kinderen te vinden.