Als partner in een samengesteld gezin loop je tegen veel vragen en uitdagingen aan. Op deze Dag van de Scheiding, waarop het samengesteld gezin centraal staat, ga ik in op 5 vragen die kunnen spelen.
1. Hoe vertel ik mijn ex dat ik een nieuwe partner heb?
Het is aan jou wat je aan je ex vertelt over je nieuwe partner. Duidelijkheid richting hem of haar werkt vaak het beste en voorkomt dat je ex-partner van een ander over je nieuwe relatie hoort. Ik raad cliënten altijd aan open en eerlijk te zijn over een nieuwe relatie, met name om te voorkomen dat kinderen de boodschapper zijn. Soms is er een bepaling in het Ouderschapsplan opgenomen waarin staat dat ouders, bij een serieuze nieuwe relatie, eerst elkaar informeren en pas daarna de kinderen.
2. Hoe ga ik om met de nieuwe partner van mijn ex?
Natuurlijk hoef je geen beste vrienden te worden met de nieuwe partner van je ex. Maar het is goed je wel te realiseren dat die nieuwe partner een rol gaat spelen in het leven van je kinderen. Een manier vinden om goed met elkaar om te gaan is daarom belangrijk voor jou en je kinderen. Tip: neem de tijd om kennis te maken met de nieuwe partner van je ex.
3. Wat betekent een nieuwe relatie voor de partneralimentatie?
Wanneer er sprake is van een duurzame relatie (dat kan een huwelijk, geregistreerd partnerschap maar ook samenwonen zijn), heeft dit tot gevolg dat de partneralimentatieverplichting definitief eindigt. De verplichting herleeft niet wanneer er een einde komt aan deze relatie. Mijn advies op dit punt is om in een echtscheidingsconvenant afspraken te maken over de duur van de partneralimentatie bij een nieuwe relatie. Laat deze verplichting bijvoorbeeld nog een aantal maanden doorlopen, totdat duidelijk is of er sprake is van een serieuze relatie. Zo voorkom je ook dat er geheimzinnig wordt gedaan over een nieuwe partner.
Beluister ook mijn podcast waarin ik uitleg hoe alimentatie werkt.
4. Wat betekent een nieuwe relatie voor de kinderalimentatie?
Een nieuwe partner is in principe niet financieel verantwoordelijk voor jouw kinderen. Jij en je ex blijven immers de ouders van jullie kinderen. Wanneer je trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit, bepaalt de wet dat je echtgenoot of partner wel mede financieel verantwoordelijk wordt voor jouw kind, wanneer en zolang je kind onderdeel uitmaakt van jullie huishouden.
5. Verandert de zorgregeling door een nieuwe relatie?
De zorgregeling tussen jou en je kinderen verandert in principe niet door een nieuwe partner. Heeft je nieuwe partner ook kinderen, dan kan dit soms aanleiding zijn tot een gewenste aanpassing van de regeling. Wanneer bijvoorbeeld de afspraken rondom de verdeling van de zomervakantie niet gelijk lopen. Mijn advies: bedenk niet alleen wat gewenst is voor jou en je nieuwe partner. Verplaats je ook in de situatie van de andere ouder van de kinderen, voor wie een wijziging van de gemaakte afspraken misschien minder voor de hand ligt. Zijn er afspraken te maken die voor beide ouders acceptabel zijn, dan profiteren de kinderen daar uiteraard van.
Heb je andere vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Beluister ook mijn podcast, waarin ik nuttige informatie en advies deel over waar jij bij een echtscheiding tegenaan loopt.