Veel mensen denken pas laat na over een testament. Maar wist je dat het niet hebben van een testament veel gedoe kan opleveren voor je nabestaanden? Als erfrechtadvocaat geef ik antwoord op 5 vragen die problemen kunnen voorkomen.
1. Wat is een testament, en wat een codicil?
Een testament is een document waarin je vastlegt wat er na je overlijden met je bezittingen gebeurt. Dit regel je via de notaris. Heb je niet veel bezittingen? Dan kun je zelf een codicil maken: een handgeschreven en ondertekend briefje. Hierop zet je bijvoorbeeld wie de oude klok van opa krijgt of hoe je uitvaart eruit moet zien. Wat er bij codicil geregeld kan worden, is overigens wel aan strikte wettelijke regels gebonden.
2. Waarom laat je een testament opstellen?
Je regelt hiermee dat jouw wensen worden nageleefd. Stel, je woont samen zonder huwelijk of hebt specifieke wensen voor je nalatenschap, bijvoorbeeld geld voor een goed doel. Dit kan alleen via een testament. Ook wanneer je het niet eens bent met de in de wet opgenomen regels van erfrecht raad ik het laten opstellen van een testament aan.
Als je liever luistert dan leest: in mijn podcast Meester van de Lockant bespreek ik de 5 vragen uit dit blog.
3. Hoe weet je of er een testament is?
Heel simpel: de notaris registreert dit in het Centraal Testamentenregister. Je erfgenamen kunnen hier gratis opvragen of er een testament is, maar niet wat erin staat – daarvoor moeten ze naar de notaris. Dit kan overigens iedere notaris in Nederland zijn en hoeft dus niet de notaris te zijn die het testament heeft opgemaakt.
4. Wie regelt alles als je er niet meer bent?
In een testament kun je een executeur aanwijzen. Dat is degene die jouw zaken afhandelt. Handig, want dan hoeven de erfgenamen dit niet samen te doen. De persoon die je hebt aangewezen als executeur mag deze taak trouwens wel weigeren. Of er een vervanger komt, hangt af van wat er in het testament staat. Is er geen executeur benoemd? Dan regelen de erfgenamen samen de nalatenschap volgens de afspraken in het testament.
5. Kan een testament ongeldig zijn?
Ja, maar dat gebeurt zelden. De notaris controleert altijd of aan alle wettelijke eisen is voldaan en of je wilsbekwaam bent als je een testament opstelt. Dit biedt zekerheid dat jouw wensen worden uitgevoerd.
Heb je hulp nodig bij het opstellen of controleren van een testament? Of wil je meer weten over een erfrechtkwestie? Neem contact met mij op.